- Kodu ja aed 128
- Lemmikloomad 12
- Reisimine 38
- Internet 116
- Mood ja ilu 38
- Hobid ja mängud 26
- Lapsehooldus 8
- Elektroonika 24
- Suhted ja perekond 17
- Meelelahutus 23
- Pühad ja tähtpäevad 18
- Sport ja fitness 33
- Tervis 85
- Arvutid 187
- Pidu ja lõbu 25
- Haridus 39
- Raha 25
- Söök ja jook 73
- Autod 42
- Õigus ja seadused 13
- Kultuur ja ühiskond 23
- Töö ja karjäär 28
- Äri 38
Kuidas Küpsetada Leiba
Kirjutas karint
Tahad küpsetada ise tervislikku ja maitsvat leiba? Ei karda proovida uusi asju? Siin on midagi sinu jaoks.
Juhised ja sammud
Raskusaste: Keskmine
Vajalikud asjad
- ahi
- juuretis
- rukkijahu (soovitatavlt täistera)
- soe vesi
- soola
- suhkrut
1
Pane kaussi liiter sooja vett, 2dl juuretist ja 6-7 dl rukkijahu. Sega korralikult läbi. segu peab olema umbes keefiri paksune. Ära lase tükkidest end segada, need kaovad ise.
2
Kata segu käterätikuga ja jäta segu sooja kohta 10-12 tunniks seisma. Segu peale peab tekkima mullitus.
3
Võta väikse purgi sisse segu - see on järgmise leiva juuretiseks. Juuretis pane lahtiselt külmkappi, see säilib seal umbes 3 nädalat.
4
* Alles jäänud segule lisa 6tl soola, 2dl suhkrut ja 12-13dl rukkijahu. Kui soovid, võid lisada ka seemneid, singi tükke, rosinaid või mida iganes soovid.
5
Sega tainas ja sõtku kuni tainas lurtsuma hakkab (tähendab, et taignas on piisavalt õhku sees). Pane tainas vormi (nt leiva või keeksivormi). Kata vorm rätikuga. Lase taignal 3-7 tundi kerkida.
6
Pane vorm ahju 240 kraadi juures umbes 30 minutiks. Edasi küpseta 220 kraadi juures 20 minutit. 200 kraadi juures 20 minutit.
7
Kalla leib vormist rätikule ja mässi sisse. Lase leival rätikus jahtuda.
8
Leib on valmis. Asu sööma. Head isu!