- Kodu ja aed 128
- Lemmikloomad 12
- Reisimine 38
- Internet 116
- Mood ja ilu 38
- Hobid ja mängud 26
- Lapsehooldus 8
- Elektroonika 24
- Suhted ja perekond 17
- Meelelahutus 23
- Pühad ja tähtpäevad 18
- Sport ja fitness 33
- Tervis 85
- Arvutid 187
- Pidu ja lõbu 25
- Haridus 39
- Raha 25
- Söök ja jook 73
- Autod 42
- Õigus ja seadused 13
- Kultuur ja ühiskond 23
- Töö ja karjäär 28
- Äri 38
Kuidas valmistada matet
Kirjutas Toomas
Mate on jook, mis on valmistatud matepuu ehk paraguai iileksi (Ilex paraguariensis) kuivatatud lehtedest. Matet juuakse kalebassist (pudelkõrvitsast anum) bombillaga (joogikõrs, mis takistab teepurul matega kaasa tulla). Kuidas matet valmistada?
Juhised ja sammud
Raskusaste: Lihtne
Vajalikud asjad
- bombilla (joogikõrs)
- kalebass (anum)
- kuum vesi
- külm vesi
- matepuru (yerba mate)
1
Täida anum (kalebass) poole kuni 2/3 ulatuses matepuruga.
2
Kata anumasuu käega, keera ümber ja raputa tugevalt 9-10 korda üles-alla - nii vajub peen puru alla ja jämedam jääb üles.
3
Kalluta anum õrnalt ette-taha raputades küljele, nii et matepuru kuhjuks ühte tassiserva. Teist serva pidi nirista tassipõhja veidi külma vett. Ära matepuru pealmist kihti märkjaks tee!
4
Vesi koguneb tassipõhja ja puru tõuseb pinnale. Keera anum otseks, aga puru jäta ühest servast kuhja. Teisest servast libista matekõrs (bombilla) ettevaatlikult anumasse. Oota 2 minutit.
5
Nirista kõrre juurest mööda tassiserva anumasse 70-80 kraadist vett, kuni matepuru kerkib ääreni. Ülemine kiht jäta võimalikult kuivaks. Lase 2-3 minutit tõmmata.
6
Joo esimene tõmmis ära. Vala uut vett sama moodi nagu esimesel korral. Lase 3-5 minutit tõmmata. Joo ära. Seltskonnas paku teistele ka.
7
Tee uusi tõmmiseid ja joo matet seni kuni isu täis või kuni kogu matepuru vajub vett peale kallates põhja. Nipid ja hoiatused
- Kui soovid matejoomisse vahe teha, pead matepuru kuivana hoidma. Sama matet võib hiljem edasi juua. Poolikut matet pole soovitav seisma jätta kauemaks kui päevaks.