Kuidas valmistada matet

Kirjutas Toomas
Article3260134502aCf5gq

 (3 korda hinnatud)

Mate on jook, mis on valmistatud matepuu ehk paraguai iileksi (Ilex paraguariensis) kuivatatud lehtedest. Matet juuakse kalebassist (pudelkõrvitsast anum) bombillaga (joogikõrs, mis takistab teepurul matega kaasa tulla). Kuidas matet valmistada?

Juhised ja sammud

Raskusaste: Lihtne

Vajalikud asjad

  • bombilla (joogikõrs)
  • kalebass (anum)
  • kuum vesi
  • külm vesi
  • matepuru (yerba mate)
1
Täida anum (kalebass) poole kuni 2/3 ulatuses matepuruga.
2
Kata anumasuu käega, keera ümber ja raputa tugevalt 9-10 korda üles-alla - nii vajub peen puru alla ja jämedam jääb üles.
3
Kalluta anum õrnalt ette-taha raputades küljele, nii et matepuru kuhjuks ühte tassiserva. Teist serva pidi nirista tassipõhja veidi külma vett. Ära matepuru pealmist kihti märkjaks tee!
4
Vesi koguneb tassipõhja ja puru tõuseb pinnale. Keera anum otseks, aga puru jäta ühest servast kuhja. Teisest servast libista matekõrs (bombilla) ettevaatlikult anumasse. Oota 2 minutit.
5
Nirista kõrre juurest mööda tassiserva anumasse 70-80 kraadist vett, kuni matepuru kerkib ääreni. Ülemine kiht jäta võimalikult kuivaks. Lase 2-3 minutit tõmmata.
6
Joo esimene tõmmis ära. Vala uut vett sama moodi nagu esimesel korral. Lase 3-5 minutit tõmmata. Joo ära. Seltskonnas paku teistele ka.
7
Tee uusi tõmmiseid ja joo matet seni kuni isu täis või kuni kogu matepuru vajub vett peale kallates põhja.

Nipid ja hoiatused

  • Kui soovid matejoomisse vahe teha, pead matepuru kuivana hoidma. Sama matet võib hiljem edasi juua. Poolikut matet pole soovitav seisma jätta kauemaks kui päevaks.

Kommentaarid

Toomas

Toomas

Medal_bronze_2 Veteran 2 564 punkti

Kategooria: Söök ja jook