- Kodu ja aed 128
- Lemmikloomad 12
- Reisimine 38
- Internet 116
- Mood ja ilu 38
- Hobid ja mängud 26
- Lapsehooldus 8
- Elektroonika 24
- Suhted ja perekond 17
- Meelelahutus 23
- Pühad ja tähtpäevad 18
- Sport ja fitness 33
- Tervis 85
- Arvutid 187
- Pidu ja lõbu 25
- Haridus 39
- Raha 25
- Söök ja jook 73
- Autod 42
- Õigus ja seadused 13
- Kultuur ja ühiskond 23
- Töö ja karjäär 28
- Äri 38
Kuidas planeerida efektiivset kööki
Kirjutas Luumen
Köök jagatakse tsoonideks nii horisontaalselt kui ka vertikaalselt. Alustame tähtsamast, ehk siis horisontaalsest jaotusest. Põhitsoonid on või siis põhitegevused ja nende asukohad on külmik, kus hoitakse toiduaineid, peale külmikust võtmist on vaja kraanikausis pesta ning seejärel pliidil või ahjus küpsetada, nende puntide ühendamisel tekibki töökolmnurk. Mida väiksem on nende punktide omavaheline kaugus, seda vähem „tühje“ kilomeetreid aasta lõpuks koguneb. Samas ei tohi ära unustada, et nende vahele peab mahtuma ka eeltöö tasapinna ruumi. Soovitatav vahemaa erinevate punktide vahel on ca 1meeter.
Juhised ja sammud
Raskusaste: Lihtne
1
Kõige parem on köök koos juurde kuuluva mööbli ja tehnikaga planeerida juba projekteerimise faasis.Eelnevalt tuleb loomulikult läbi mõelda köögi kasutusotstarve. Sellest oli pikemalt juttu artiklis:
Köögi planeerimine – ehk kuidas käib köögimööbli tellimine ja mida peab arvestama hea köögi lahenduse saamiseks
2
Kui see info on läbi töötatud võib asuda köögi tsoonide planeerimise juurde. Mida rohkem kööki kasutatakse, seda rohkem tehakse seal „töökilomeetreid“ ning seda tähtsam on tsoonide õige paigutus köögis.
3
Nendest tsoonide ümber saab paigutada antud tegevustega kokku sobituvad kapid/ tehnika. Külmiku ümbruses peaks olema ka muude toiduainete hoiukohad. Kraanikauss on kesksel kohal, kuna sinna jõuab nii külmikust tulnud pesu vajavad tooted, kui ka pliidilt tulevad nõud või kurnamist vajavad tooted. Peale horisontaalse planeerimise on mõistlik ette võtta ka vertikaalne planeerimine. Keskmine kõrgus on ergonoomiliselt kõige mugavam ja sinna planeeritakse kohad asjadele, mida kasutatakse kõige tihedamini. Sellest tsoonist natuke alla ja ülespoole jääb ala teisejärgulistele asjadele. Kõige ebamugavamad tsoonid, kõige all ja kõige üleval jäävad nendele vahenditele, mida kasutatakse väga harva või siis kui pikk mees on kodus.
4
Traditsiooniliselt on köökidel viis erinevat kuju:Sirge köök
Tavaliselt ühe seina ääres, kus töötsoonid on üksteise kõrval ja kesksel kohal on kraanikauss ning plii/ahi.
Sirge köök saarega
Sama mis sirge köök, kuid annab lisa hoiustamisruumi ning sageli pannakse ka pliit/ ahi saarele. Lisaks annab hea võimaluse seltskondlikuks kokkamiseks. Tööpinda on rohkem ja ühte serva võib kasutada ka baariletina.
L kujuga köök
Eestis suhteliselt levinud nurgaköögi variant. Hea töötsoonide paigutamisel. Alati keeruline koht on nurgakapp(õnneks tänapäeval on erinevaid furnituuri võimalusi- küsi mööblimehelt). Saab alati lisada söögilaua või saare.
U kujuline köök
Ideaalne mahuka köögi planeerimiseks. Kui ruum on liiga suur, siis peab silmas pidama, et peamised töötsoonid ei oleks üksteisest liiga kaugel. Võib lisada saare.
Paralleelne köök
Üks parimaid asetusi tegusatele kokkadele. Tsoonid saab panna lähestikku, samas on palju hoiustamisruumi.