Kuidas Valida Head Arbuusi

Kirjutas Arvo
Article2900454254C8pG81

 (8 korda hinnatud)

Pöörame tähelepanu sellele, kuidas mõningaid nõuandeid silmaspidades hea arbuus valida.

Juhised ja sammud

Raskusaste: Lihtne

Vajalikud asjad

  • arbuusi isu
  • poe külastamine
1
Tee endale selgeks kui suurt arbuusi sa vajad. Kas piisab käepärasest 4-5 kilosest või on vaja rannapalli suurust 10-14 kilogrammi kaaluvat pirakat. Kas jõuad korraga terve arbuusi ära süüa?
2
Asu visuaalselt hinnates valima. Vaata konkreetset arbuusi: kas välispind on sisselõigeteta, kas esineb muljumisjälgi või kõrvalisi sälke (neid ei tohiks olla). Kui transporditööde käigus on arbuusiga hooletult ümberkäidud, siis paistab see välja. Maha kukkunud arbuusid lähevad seest mädanema. Vali sümmeetrilise kujuga, võimalikult ümar arbuus.
3
Pööra tähelepanu arbuusi värvusele. Hea arbuus ei tohiks olla kollaka alatooniga, värvus olgu tumerohelise ja keskmiselt rohelise vahel.
4
Võta arbuus kätte ja vaata alumist poolt ("nabanööri" vastaskülg). Eristatakse isaseid (väike täpp-laik) ja emaseid (suur, umbes pöidlasuurune helepruun täpp) arbuuse. Magusam ja ka maitsvam on suure täpiga arbuus.
5
Vajuta sõrmedega arbuusi peale. Pealispind peab olema kõva. Kui koore osa on pehme ning vajub sisse, siis hakka kohe teist arbuusi otsima.
6
Koputa õrnalt sõrmedega arbuusi peale. Kui kuuled selget resonantselt tagasipõrkuvat heli, siis on see hea näitaja. Kui kostub tuhm, nüri heli, siis ära seda arbuusi vali.
7
Korralikult küpsenud arbuusi tunnus on kuivanud pruunikas saba. Vali just kuivanud sabaga arbuus. Ei ole soovitav valida rohelise sabakesega arbuusi (võib olla ebaküpsuse tunnuseks).

Nipid ja hoiatused

  • Arbuusi pidev söömine puhastab neerusid ja parandab tervist!
  • Hea arbuus on pigem hästi suur.
  • Kui oled korduvalt arbuusi ostuga ebaõnnestunud, proovi osta 1/2 arbuusist.
  • Kui arbuusi koore pinnal näed vaevumärgatavaid väikeseid torkeauke, siis on sinna süstlaga vett sisse lastud ja tegemist on läila ning ebausa tootega. Väldi!
  • Soovitatav oleks arbuus enne lahtilõikamist korralikult pesta. Ebasanitaarsetes tingimustes hoitud arbuusi võib sattuda lahtilõikamisel ohtlikke bakrereid.
  • Üleküpsenud, puise maitsega või hapuka arbuusi võid osta tõenäoliselt hooaja lõpus (Eestis september-oktoober).

Kommentaarid

Arvo

Arvo

Medal_silver_3 Entusiast 878 punkti

Kategooria: Söök ja jook