Kuidas Vähendada Soolatarbimist

Kirjutas PriitO
Article2813899509G6Ztqi

 (3 korda hinnatud)

Miks on vaja soola tarbimist piirata? Sool ehk keedusool koosneb 40% naatriumist ja 60% kloorist. Soola n-ö kahjulik toime tuleneb naatriumi liigtarbimisest. Naatriumi pikaajaline liigtarbimine võib tõsta vererõhku ja suurendada südamehaiguste riski. Ülekaal, liigne alkoholitarbimine, diabeet ja stress suurendavad soola vererõhku tõstvat toimet veelgi, sest need halvendavad neerude võimet eritada soola.

Juhised ja sammud

Raskusaste: Lihtne

Vajalikud asjad

  • tähelepanelikkus
1
Kas teadsid, et suurest taldrikutäiest purgisupist võid saada päevase maksimaalselt lubatud soolakoguse ehk 5 g soola?

Lahendus: Suppi keeda ise! Ja rohke soola asemel kasuta supi maitsestamiseks tervislikke ürte ning maitsetaimi: paprikat ja tšillipipart, peterselli, basiilikut või koriandrit.
2
Kas teadsid, et paljud meist, lausa 6,8% meestest ja 4,4% naistest, lisavad toidule soola enne selle maitsmist?

Lahendus: Valmista toitu ilma soolata! Magedale toidule soola lisamisel tuleb soolakogus lõppkokkuvõttes igal juhul väiksem.
3
Kas teadsid, et magedale toidule lisab soola 68,2% Eesti meestest ja 60,8% Eesti naistest?

Lahendus: Pane soolatops laualt ära. Kui soolatops laual seisab, tekib kiusatus soola lisada kergemini.
4
Kas teadsid, et paljudes toiduainetes, nt leivas, oliivides, juustus, on märkimisväärne kogus soola?

Lahendus: Jälgi pakendite tekste ja vali väiksema soolasisaldusega tooteid. Ja kui toiduvalikus on suurendatud soolasisaldusega tooteid, nt oliivid soolvees või soolakurgid, siis aitab juba seegi, kui neid enne söömist veidi külmas vees leotada.
5
Kas teadsid, et eestlased tarbivad soola soovitatava 5 g asemel umbes 10–15 g päevas?

Lahendus: Lisa sool toidule vahetult enne valmimist. Mida kauem toit valmib, seda rohkem soola maitse väheneb, naatriumikogus jääb aga toitu alles. Kui lisada sool kohe alguses, tuleb soola maitse säilitamiseks mitu korda juurde panna.
6
Kas teadsid, et kaupluste soojalettide valmistoidud sisaldavad toidu paremaks säilimiseks rohkesti soola?

Lahendus: Tarbi valmistoite võimalikult harva. Ja kui toidukorrad kipuvad siiski olema soolarikkad, tasakaalusta liigne sool kõrge kaaliumisisaldusega toitudega, nagu näiteks värsked puu- ja köögiviljad.
7
Kas teadsid, et kõikvõimalikud valmisnäksid, -suupisted, -krõpsud ja -ampsud on kõik suur soolasisaldusega?

Lahendus: Kartulikrõpsude, küpsiste ja näkside asemel krõmpsuta vahepaladeks värskeid köögi- ja puuvilju.
8
Kas teadsid, et ketšupi, sinepi, sojakastme või valmis salatikastmete rohkel kasutamisel võib ka köögiviljasalatist saada soolarikas toit?

Lahendus: Salatikastmed valmista ise mahlast, õlist või maitsestamata jogurtist.
9
Kas teadsid, et väljas süües saad Sa pigem keskmisest soolarikkama roa?

Lahendus: Palu, et Su toit valmistataks vähese soolaga ning et toidu juurde kuuluv kaste serveeritaks toidu kõrvale, mitte peale.
10
Allikas: www.toitumine.ee

Nipid ja hoiatused

  • Kasuta toitumine.ee soolakalkulaatorit, et teada saada, kui palju sina soola tarvitad. http://www.toitumine.ee/kampaania/sool/index.html

Kommentaarid

PriitO

PriitO

Medal_silver_1 Uustulnuk 26 punkti

Kategooria: Tervis

Sarnased artiklid